Fnat – hvordan kommer man miden til livs?
Sundhedsstyrelsen oplever i disse tider stor interesse for, hvordan fnat behandles. I månedens udgave af Månedsbladet Rationel Farmakoterapi er den nyeste viden samlet om, hvordan man kan forebygge og behandle fnat.
Det kan være svært at komme af med fnat, og på trods af flere behandlinger er der mange, der fortsat har udslæt og kløe.
”Hvis man vil være sikker på at komme fnat til livs, skal alle, som den smittede har været i tæt kontakt med, også behandles. Det er vigtigt, at instruktionen for, hvordan medicinen skal bruges, bliver fulgt nøje, og samtidig skal der være en grundig rengøring af hjemmet”, siger læge Sarah Wåhlin-Jacobsen og tilføjer: ”På Sundhedsstyrelsens hjemmeside og i Månedsbladet står der mere om, hvordan man kan bekæmpe miden, og hvad man som læge og patient skal være særlig opmærksom på.”
Det er normalt, at kløen kan fortsætte i op til 6 uger. Men hvis udslettet og kløen ikke bliver bedre en uge efter behandling med permethrin 5% creme - og cremen er anvendt, som den skal - bør der overvejes anden behandling. Der findes ikke andre markedsførte lægemidler end permethrin i Danmark. Derfor kræver anden behandling, at lægen får en udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen, eller at medicinen fremstilles på apoteket.
Grundig rengøring af hjemmet for mider er essentielt, inklusiv støvsugning af senge og stofmøbler. Tøjet skal vaskes ved 60 grader. Alternativt skal tøj og andre genstande stå urørt (for eksempel i en plasticpose) i minimum 3 døgn, men gerne op til en uge, afhængig af temperatur og luftfugtighed.
Læs artiklen i Månedsbladet for Rationel Farmakoterapi, februar 2019: Behandling og forebyggelse af fnat
Information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside om fnat
Fakta om fnat
Fnat er en kløende hudlidelse, som skyldes smitte med fnatmider. Fnat smitter vanligvis ved direkte hud til hud kontakt, men kan i sjældne tilfælde smitte via genstande, for eksempel håndklæder, sengetøj, tøj og stofmøbler.
Det er som udgangspunkt ikke farligt at have fnat. Men kløen kan være meget generende. For at stoppe smittespredningen er det vigtigt hurtigst muligt at kontakte egen læge ved mistanke om fnat.