xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Gode råd i varmen

Det varme vejr er kommet til Danmark. Derfor har Sundhedsstyrelsen samlet en række gode råd til, hvordan man forebygger hedeslag på de dage, hvor det er rigtigt varmt.

19 JUL 2022

Når sommertemperaturen stiger kan kroppen blive overophedet og have svært ved at komme af med varmen. Det kan gøre, at man bliver svimmel, får kvalme eller får andre symptomer på hedeslag. Derfor er her gode råd til, hvad du skal være opmærksom på for at forhindre et hedeslag.

”Hedeslag kan komme langsomt, og nogle kan have være svært ved at opdage i tide, at de er ved at nå en kritisk overophedning. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at forebygge hedeslag, når man opholder sig i varmen, specielt hvis man er i særlig risiko og fx er over 65 år, har kroniske sygdomme eller handicap, er overvægtig, har spædbørn og små børn eller tager nogle typer af medicin,” fortæller chefkonsulent Karen Geismar fra Sundhedsstyrelsen.

Man kan forebygge hedeslag ved at beskytte sig mod solen enten ved at opholde sig i skyggen eller bære en hat. Det er desuden vigtigt at drikke rigeligt med vand, også selvom man ikke føler sig tørstig. Hvis man sveder meget er det en god ide at spise eller drikke noget, som indeholder salt. Ved meget høje temperaturer kan det være en god idé at holde sig indenfor på et sted med luftafkøling eller aircondition.

I de kommende dage skal man være opmærksom på vejrprognoserne, der kan variere fra landsdel til landsdel. Det er vigtigt, at sikre let tilgængelighed til drikkevand på arbejdspladser og andre steder med offentlig adgang fx storcentre, forlystelser, træningscentre mv.

Hold øje med symptomerne på hedeslag

Er uheldet ude, og hedeslaget opstår, vil det give en række symptomer, man bør være opmærksom på. Alle symptomer behøver dog ikke være til stede på samme tid.

Nogle af symptomerne på hedeslag er, at huden kan blive rød, varm og tør. Det er et tegn på nedsat eller ingen svedproduktion. Derudover kan man have hurtig og kraftig puls, eller få nedsat urinproduktion af tiltagende mørk gullig farve, som er tegn på, at man har væske- eller saltmangel.

Personen, der er ramt af hedeslag, kan føle tiltagende utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed, og kan for eksempel fremstå angst, forvirret og sløv. I svære tilfælde kan man blive bevidstløs og få kramper.

Læs mere om hedeslag her

Førstehjælp ved hedeslag

Hvis du har mistanke om, at en person har hedeslag, så tilkald en ambulance. Mens du venter på hjælpen, bringes personen i skygge i kølige omgivelser og overflødigt tøj tages af.

 

Hvis personen er ved bevidsthed, skal han eller hun have noget at drikke. Læg desuden personen ned og hæv benene op. I alvorlige tilfælde skal personen afkøles; med vifter, ved at overbruse med køligt vand eller svøbes ind i et koldt og vådt lagen. Alternativt kan personen afkøles i en sø, et vandløb eller i et badekar.

 

Personen kan også have brug for noget salt i drikkevandet for at undgå væske- og saltunderskud, for eksempel 1 - 1 ½ teskefuld groft køkkensalt i 1 liter vand.