xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvornår giver behandling med kolesterolsænkende medicin mening?

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en såkaldt beslutningsstøtte om opstart, varighed og seponering af statiner, der nu sendes i høring. Høringsfristen er torsdag den 16. januar 2025 klokken 12:00.

12 DEC 2024

Kolesterolsænkende behandling, også kaldet statiner, er et af de mest anvendte forebyggende lægemidler i Danmark, og benyttes af mange mennesker. I 2023 indløste mere end 833.000 personer kolesterolsænkende medicin.

Derfor har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en beslutningsstøtte til brug primært i almen praksis, når der behandles med kolesterolsænkende behandling. En beslutningsstøtte er målrettet læger og indeholder typisk information, som de kan bruge til hjælp i behandling. Denne beslutningsstøtte skal støtte dem i overvejelserne om, hvornår de skal opstarte behandling med statiner, hvor længe patienterne skal fortsætte behandlingen, og hvornår de kan stoppe behandlingen igen.

”Det kan være svært for lægen at vurdere, hvornår en behandling med statiner, som tidligere har givet mening, ikke længere gør det. Det kan for eksempel være, hvis patienten er blevet ældre og skrøbelig, og tager meget anden medicin. Her kan der være øget risiko for at medicinen modvirker hinandens effekt eller giver ekstra bivirkninger. Beslutningsstøtten skal derfor hjælpe lægerne til at tage beslutning om eventuelt ophør af medicinen i samarbejde med patienten,” fortæller afdelingslæge Kristine Hone Rasmussen.

Sundhedsstyrelsen har til opgave at arbejde med at mindske overforbrug af medicin. Det har været et ønske fra blandt andet almen praksis at få hjælp til beslutninger om eksempelvis seponering, og det ønske er denne beslutningsstøtte et svar på. Beslutningsstøtten bygger på en australsk guide på området og er oversat og tilpasset til dansk kontekst.

Beslutningsstøtten indeholder blandt andet grafiske afbildninger af hvor mange der skal behandles for at få en effekt (NNT), beskriver hvad evidensen er for at give behandling med statiner, hvilke symptomer lægen skal være opmærksom på ved eventuelt ophør af medicinen, og hvilken anden medicin, der kan interagere med statiner.

Høringsversionen og høringsbrev kan ses på Høringsportalen

Høringssvar sendes til ebmsst@sst.dk senest torsdag den 16. januar 2025 klokken 12:00.

Nedbringelse af overforbrug af medicin

Sundhedsstyrelsen har siden 2022 haft et særligt fokus på at opsamle viden om overforbrug af medicin, for at kunne identificere konkrete indsatser, der kan bidrage til at mindske problemet. Det har udmøntet sig i informationsindsatser om medicinforbrug, oplæg og samarbejde i forskellige faglige sammenhænge, og samarbejde med Sundhedsdatastyrelsen om indblik i forbruget af lægeordinerede opioider.

 

Læs mere om projektet og følg med i løbende indsatser her:

 

Tema: Nedbringelse af overforbrug af medicin