Ny rapport skal styrke behandling for alkoholafhængighed
En ny litteraturgennemgang præsenterer den nyeste viden om effekten af forskellige behandlingsformer mod alkoholafhængighed. Der ses både på samtalebaseret behandling, farmakologisk behandling og digitale behandlingsformer.
Gennemgangen viser, at der er flere behandlingsindsatser, der virker effektivt imod alkoholafhængighed. Det gælder for eksempel behandling inden for den kognitive referenceramme og den motiverende samtale. Men der er ikke en metode, der skiller sig særligt ud i forhold til effekt.
”Der er ikke én behandlingsindsats, der virker bedre end de andre. Tværtimod er der en hel vifte af behandlingsformer, der er evidensbaserede og som i flere tilfælde kan kombineres,” siger sektionsleder Maja Bæksgaard Jørgensen.
Litteraturgennemgangen viser til gengæld også, at der er nogle behandlingsformer, der ser ud til ikke at have effekt, eller som ikke er undersøgt i så tilstrækkelig grad, at man kan afgøre, om de har en effekt. Det gælder for eksempel for NADA akupunktur, der er uden dokumenteret effekt på trang og abstinenssymptomer.
I litteraturgennemgangen er der også set på andre dele af behandlingen. Blandt andet er der set på, hvordan man identificerer, om en person har en alkoholproblematik, hvordan abstinenssymptomer kan behandles, og hvilke mål der kan sættes for behandlingen. Desuden er der en beskrivelse af psykosociale behandlingsmetoder, farmakologisk behandling af alkoholafhængighed og kognitiv træning, som kan bruges i behandlingen, og hvilke kompetencer man skal have som behandler.
Målet med rapporten har været at give et godt grundlag af viden til, når Sundhedsstyrelsens retningslinjer og vejledninger på området skal revideres. Rapporten skal desuden være grundlaget for uddannelsesmateriale på den kommende diplomuddannelse i rusmiddelbehandling, der udbydes i 2024 af Københavns Professionshøjskole og VIA University College.
Litteraturgennemgangen er udarbejdet af Syddansk Universitet på vegne af Sundhedsstyrelsen.
Litteraturgennemgang af evidens vedrørende alkoholbehandling