Evidens i forebyggelsen
Evidens er blevet et centralt begreb i forebyggelsen. De senere år er der for alvor kommet fokus på arten og kvaliteten af den viden, som de forebyggende og sundhedsfremmende indsatser er baseret på. Der er fra mange sider et ønske om, at forebyggelse og sundhedsfremme skal være evidensbaseret.
Med sundhedsloven har kommunerne overtaget ansvaret for den borgerrettede – og til dels også patientrettede – forebyggelse og sundhedsfremme. Kommunerne skal sammen med regionerne medvirke til udviklings- og forskningsarbejde med henblik på at sikre, at sundhedsarbejdet udføres på et højt fagligt niveau. Evidensbasering er en vigtig brik i dette arbejde.
Aktørerne på forebyggelsesområdet ønsker mere klarhed over, hvad evidens er, når det gælder praktisk forebyggelse, og hvad det vil sige at arbejde evidensbaseret med forebyggelse.
Sundhedsstyrelsen ønsker med denne rapport at redegøre for, hvordan evidens kan forstås på forebyggelsesområdet. Rapporten fremhæver desuden fordelene ved – og vigtigheden af – at anvende en evidensbaseret tilgang i planlægningen af forebyggelses- og sundhedsfremmeindsatser i kommunerne og regionerne.