Egenbehandling ved kroniske sygdomme - anbefalinger, der understøtter udbredelse
Borgere med kroniske sygdomme vil gerne være aktive, have handlemuligheder og kontrol og dermed tage et medansvar for behandlingen af deres kroniske sygdom. I den forbindelse har sundhedsvæsenet et ansvar for i et aktivt samspil med borgeren at understøtte og udvikle dennes kompetencer til at mestre livet med sygdommen mv.
Gennem en årrække er der i Danmark, såvel som internationalt, sket en udvikling, hvor borgere med kroniske sygdomme i stigende grad deltager aktivt i behandlingen af deres sygdomme. Tendensen skal ses i sammenhæng med ændringer i borgernes forventninger og ikke mindst nye muligheder, der følger af den teknologiske udvikling og den løbende tilpasning af sundhedsvæsenets organisering hertil.
Publikationen er rettet til administrative og faglige ledere og beslutningstagere i regioner (sygehuse og almen praksis) og kommuner samt til sundhedspersonale og andre faglige aktører, der deltager i arbejdet og udviklingen af egenbehandling som behandlingsprincip. Publikationen skal understøtte den igangværende udvikling, hvor borgere med kroniske sygdomme i tiltagende grad inddrages som aktive parter, og den skal ses i sammenhæng med Sundhedsstyrelsens udgivelse af anbefalinger for kvalitetssikring af patientuddannelse (2012), som også omfatter anbefalinger for kvalitetssikring af de faglige indhold, herunder egenbehandling.