Pest eller kolera?
Forlaget Alinea og filmproducer Sidse Kjær har udgivet et undervisningsforløb, der henvender sig til skoleelever på 5.og 6. klassetrin. Undervisningsforløbet fortæller om pest, kolera, kopper og den spanske syge, og om hvordan vi i dag kan bruge de erfaringer, vi har fra de historiske epidemier, til at bekæmpe smitte og behandle eksempelvis covid-19.
FILM 05 JAN 2022
Du kan se de fire videoer her. Er du interesseret i hele undervisningsmaterialet, kan du finde det hos Alinea
1. Den sorte død og Guds straf (år 1411)
5:49
Kan I se loppen på billedet? Det var sandsynligvis sådan en lille bandit, der sammen med sin vært – rotten – fik den frygtede sygdom pest til at eksplodere i Europa i middelalderen. Millioner af mennesker døde, mens de overlevende bad Gud om at skåne dem for pesten. Tror I, det hjalp dem?
2. Koppevacciner og malkepiger (1700-tallet)
5:41
Sygdommen kopper slog til i 1700-tallet. Den ramte ikke kun mennesker, men også køer. Ko-kopper var dog ikke nær så farlige som menneske-kopper. Det blev mange menneskers redning, da lægen Edward Jenner fandt ud af at overføre kopper fra køer til mennesker.
3. Kolera i København (år 1853)
5:40
København i 1800-tallet var en stinkende affære. Det flød nemlig med tis og lort i gaderne, og folk boede meget tæt. Det var en fest for bakterien kolera, og den stortrivedes i det. På få måneder slog den knap 5000 københavnere ihjel! I kapitel 3 holder Corona sig for næsen og fritter kolera for fakta.
Den spanske syge (år 1918)
5:44
Første Verdenskrig var på mange måder en grusom krig. Millioner af soldater mistede livet på slagmarken, og oveni meldte en ond influenza sig på banen: Det var den spanske syge. Fra 1918 til 1920 spredte den sig til hele verden og slog mere end 50 millioner mennesker ihjel.