Plejecenterbeboere er 'månedens kok' og sætter minderige retter på menuen i Faxe
På Solhavecenteret i Faxe Kommune skiftes beboerne til at være månedens kok – og dermed bestemme menuen til ét måltid. Beboeren deltager også i forberedelsen af måltidet og præsenterer menuen for de andre beboere på plejecenteret. Initiativet styrker beboernes værdighed, identitet og medbestemmelse i hverdagen.
Paneret flæsk med brasede kartofler, grisehaler og gule ærter, spegesild med stuvede kartofler eller kærnemælkssuppe med rosiner. Kun fantasien sætter grænser, når beboere på Solhavecenteret i Faxe Kommune tager tjansen som månedens kok og får lov til at bestemme menuen og deltage i madlavningen til ét af månedens måltider.
Initiativet er opstået på baggrund af samtaler med beboere, der gav udtryk for, at de savnede helt specifikke retter som for eksempel spegesild med stuvede kartofler. Derfor inviterer køkkenpersonalet nu sammen med en aktivitetsmedarbejder hver måned en beboer til at være månedens kok el lign.
Formålet er at styrke beboernes medbestemmelse og at bidrage til værdig ældrepleje ved at imødekomme deres ønsker om servering af specifikke retter og indflydelse på plejecenterets menu. Retterne er ofte knyttet til beboernes livshistorier, for eksempel grisehaler og gule ærter, som en beboer har været vant til at få i sin barndom, eller paneret flæsk, som en beboers kone plejede at lave det. Igennem retterne kan plejepersonalet og køkkenpersonalet få indblik i og aktivt arbejde med beboernes livshistorier, og det giver anledning til mange gode dialoger.
Se en kort video om månedens kok på Faxe Kommunes Facebookside
Konkret planlægger en aktivitetsmedarbejder og køkkenpersonalet initiativet sidst på måneden og gennemfører det i den sidste halvdel af den efterfølgende måned. Det giver mulighed for at lægge det ind i madplanen for den kommende måned, så beboeren kan huske aftalen.
Planlægning og afholdelse af månedens kok følger fem trin
Aktivitetsmedarbejder undersøger, hvem der vil være månedens kok
Køkkenpersonalet og beboer har dialog om menuen
Køkkenpersonalet finder dato til månedens kok
Beboeren deltager i madlavningen efter ønske og evner
Til middagen præsenterer beboeren menuen for de øvrige beboere
Månedens kok præsenterer – ofte med stolthed - retten, når den bliver serveret for de andre beboere på plejecenteret. Retterne er ofte knyttet til beboernes livshistorier, hvilket ofte er med til at skabe en god dialog ved middagsbordet.
Se præsentationer af månedens kokke gennem tiden
”Beboerne ser meget frem til at være månedens kok. Nogle beboere hjælper til i køkkenet, og andre rådgiver køkkenpersonalet. Beboerne oplever en stolthed ved at præsentere deres ret, og alle ser frem til måltidet. Det giver en god snak ved bordet.”
– Bente Margit Rasmussen, cheføkonoma i Center for Sundhed og Pleje, Faxe Kommune.