Ledere bliver nu klædt bedre på til at støtte medarbejdere med psykiske lidelser
Fire ud af fem personer vil i løbet af deres liv få en psykisk lidelse. En ny undersøgelse viser, at hver fjerde leder ikke ved nok om, hvordan de kan hjælpe deres medarbejdere, som enten får eller har en psykisk lidelse. Det skal en ny guide hjælpe dem til.
De fleste vil i løbet af deres arbejdsliv enten selv få en psykisk lidelse eller være kollega med eller leder for en person med en psykisk lidelse. Alligevel viser en ny undersøgelse, som er foretaget af It’s a Fact for EN AF OS i Sundhedsstyrelsen, at det kan være vanskeligt for ledelsen at håndtere psykiske lidelser – men at medarbejderne ønsker, at ledere involverer sig.
”Arbejdspladsen spiller en stor rolle i at støtte medarbejdere, som får eller har en psykisk lidelse eller psykiske problemer, så de kan holde fast i deres arbejde. Når fire ud af fem danskere i løbet af livet kommer i behandling for en psykisk lidelse som fx depression, angst eller skizofreni, er det noget, der sker for de fleste”, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Nanna Skovgaard.
Ifølge undersøgelsen mener mindre end halvdelen (40 % af lederne), at de fremmer åbenhed om psykiske lidelser, og 43 % af de adspurgte ledere kender ikke til de eksisterende støtteordninger, der findes på området. Det ønsker EN AF OS at gøre op med, og derfor er der nu en ny guide til ledere, som kan bruges til at åbne for snakken om psykiske problemer.
”At man som leder ved, hvordan man kan støtte sine medarbejdere, når de får en psykisk lidelse kan være afgørende for at inkludere og fastholde tilknytte medarbejderne på arbejdspladsen. Et redskab kan for eksempel være at aftale arbejdsrelaterede tilpasninger med den enkelte medarbejder. Det er ikke nødvendigvis svært eller dyrt – men kan bare afspejle sund fornuft, for eksempel ved at vedkommende arbejder mindre i en periode”, siger Nanna Skovgaard.
Undersøgelsen viser desuden, at mange ledere kan arbejde mere aktivt for at nedbryde fordomme om psykiske lidelser på arbejdspladsen. 39 % af ledere er enige i, at ledelsen handler aktivt for at reducere fordomme omkring psykiske lidelser eller psykiske problemer, men kun 26 % af medarbejderne er enige i, at ledelsen handler aktivt. Derfor opfordrer EN AF OS til, at man som leder arbejder på at skabe åbenhed om psykiske problemer på arbejdspladsen.
”Den bedste måde at tilknytte og inkludere medarbejdere, der får eller har en psykisk lidelse, er åbenhed og rummelighed. Men både ledere, kollegaer med og uden psykiske lidelser kan have svært ved at tage samtalen. Derfor er det vigtigt, at arbejdsgivere tager et ansvar for at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø, hvor det er okay at tale om, at man har psykiske problemer, og at tale om hvilke behov man kan have dækket for at trives på arbejdspladsen og samtidigt løse sine opgaver bedst muligt”, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Nanna Skovgaard.
Sundhedsstyrelsen lancerer udover guiden også en landsdækkende oplysningsindsats, der handler om at åbne for snakken om psykiske problemer på arbejdspladsen.
Her finder du guiden "Sådan kan du støtte medarbejdere med psykiske problemer"
Om kampagnen
Formålet med kampagnen er at øge lederes og medarbejderes viden om og handlekraft i forhold til afstigmatisering af psykiske lidelser på arbejdspladsen, som skal være med til at fremme tilknytningen til arbejdsmarkedet og støtte personer med psykiske lidelser i deres dagligdag.
Indsatsen skal udbrede guiden til ledere med personaleansvar for at klæde ledere og medarbejdere på til at skabe åbenhed om psykiske lidelser og tage dialogen med medarbejdere for at forebygge psykisk mistrivsel og fremme fastholdelse og inklusion af medarbejdere med psykiske lidelser.