xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ernæring til spædbørn og småbørn - en håndbog for sundhedspersonale

Spædbarnets ernæring er af afgørende betydning for dets vækst og trivsel og for barnets sundhed på længere sigt.

VIDEN OG INSPIRATION 09 JUN 2022

Denne håndbog henvender sig til sundhedsplejersker og personale i almen praksis, der har en central opgave i at rådgive forældre til spædbørn og småbørn om kost i barnets første to leveår.

Bogen kan anvendes direkte i rådgivningen af forældrene og kan desuden anvendes som reference for alle, der udarbejder oplysningsmateriale om spæd- og småbarnsernæring.

Ernæring til spædbørn og småbørn - pdf

Ernæring til spædbørn og småbørn - trykt version, kan bestilles hos Komiteen for Sundhedsoplysning

 

Maj 2024: Ændringer til håndbogens version 4: fødevareallergi hos spædbørn

  • Jerntilskud til tidligt fødte (før fulde 37 uger) skal starte fra barnet er 2 uger gammel.

  • Tilskud af B12 vitamin til børn, der ernæres vegetarisk med lidt brug af mælkeprodukter og æg samt børn, der ernæres vegansk, er ændret på baggrund af nye nordiske næringsstofanbefalinger (NNR).

Se den reviderede vejledning: Sundhedsstyrelsens vejledning til sundhedspersonale vedrørende vitamin- og jerntilskud til børn

Juni 2022: Ændringer til håndbogens version 4: fødevareallergi hos spædbørn

Sundhedsstyrelsen har revideret anbefalingerne om forebyggelse af fødevareallergi hos spædbørn. De reviderede anbefalinger erstatter anbefalingerne i kapitel 1.7.1 Fødevareallergi i denne udgivelse. 

Læs de nye anbefalinger i Anbefalinger om forebyggelse af fødevareallergi hos spædbørn (2022)

 

Versioner

Version 4: 2019. Ændringer: På side 73-76 er indsat ny tekst om vegetarisk og vegansk kost til spædbørn og småbørn. På side 89 er skemaet vedr. kosttilskud til spædbørn revideret.

Version 3: 2017: Ændringer: omtalen af gelatinekapsler med D-vitamin er udgået. Disse kapsler må ikke længere anvendes til spædbørn.

Version 2: 2016

Version 1: 2015 Bogen erstatter 'Anbefalinger for spædbarnets ernæring. Vejledning til sundhedspersonale, 3. version (2006)'