Aftensmadsklubber løfter livskvalitet og kompetencer blandt plejecenterbeboere på Frederiksberg
På Kastanjehaven Plejecenter i Frederiksberg Kommune skiftes beboerne til at invitere hinanden på aftensmad. Beboerne er selv med til at planlægge og tilberede måltidet. Det øger selvbestemmelsen og styrker både livskvalitet og funktionsevne.
Måltiderne på mange plejecentre gør typisk beboeren til passive spisende. På Kastanjehaven Plejecenter på Frederiksberg har sundhedspersonalet derfor afprøvet aftenmadsklubber, der skal gøre plejecenterbeboerne aktive og deltagende ved at inddrage dem i både planlægning og tilberedning af måltidet gennem dynamiske værtskaber.
Aftensmadsklubberne bliver afholdt hver anden torsdag. Plejecentret har fire afdelinger, der afholder hver deres aftensmadsklub i afdelingens spisestue med adgang til køkken. Beboerne er på skift værter for aftenmadsklubben, men alle beboerne på afdelingen kan hjælpe til med borddækning og tilberedning i det omfang, de kan og har lyst. Beboere med forskellig grad af kognitivt og fysisk funktionsniveau kan deltage, da der er sat ekstra sundhedspersonale ind på aftenen for at støtte beboerne i borddækning og tilberedning af måltidet.
Aftensmadsklubberne bliver afviklet i tre steps
Afdelingerne holder festudvalgsmøde
To uger før en aftensmadsklub samles beboerne til et festudvalgsmøde på hver af plejecentres fire afdelinger. Til mødet taler sundhedspersonalet med beboerne om, hvilken menu de godt kunne tænke sig til den næste aftensmadsklub. Beboerne er med til at sætte rammen for måltidet og definere, hvad et godt aftensmåltid består af. Beboerne skiftes til at være værter for aftensmadsklubberne. De kan også indgå i dobbeltværtskaber. Sundhedspersonalet snakker med beboerne om, hvordan de ønsker at være vært. Man kan for eksempel aftale, at værten slår på glasset og byder velkommen og fortæller om menuen. Sundhedspersonalet skriver en indkøbsseddel til aktivitetsmedarbejderen, som handler ind.
Bordet dækkes og maden tilberedes
Beboerne mødes fra kl. 15:30 på dagen for aftensmadsklubben. Her får beboerne hjælp fra tre medarbejdere fra sundhedspersonalet og en aktivitetsmedarbejder til at deltage i opdækning og tilberedningen af måltidet. Måske har beboerne brug for hjælp til at forstå en opskrift, tænde komfuret eller veje ingredienser af. Sundhedspersonalet kan også understøtte beboernes fysiske kunnen – for eksempel i at snitte, skralde og stege. I fællesskab dækker beboerne et fint bord med eksempelvis dug, blomster og foldede servietter.
Værten byder velkommen og beboerne går til bords og hygger sig
Værten byder velkommen og fortæller om menuen. Hvis værten har svært ved at påtage sig værtskabet, kan sundhedspersonalet støtte og hjælpe. Beboerne spiser aftensmåltidet i cirka et par timer, mens de snakker og hygger sig. Der kan synges en sang eller sættes lidt baggrundsmusik på, hvis værten ønsker det. Efter aftensmaden samler beboerne det beskidte service sammen, og sundhedspersonalet står for den efterfølgende oprydning. De fysiske rammer gør det vanskeligt for beboerne at stå for oprydningen, og beboerne er ofte trætte efter arrangementet.