xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Læs mere om udviklingen i børn og unges forbrug af nikotin her

Børn og unges forbrug af nikotin er stigende

 

Flere og flere børn og unge bruger snus, nikotinposer, e-cigaretter og vapes

Det er ulovligt at sælge tobaks- og nikotinprodukter til unge under 18 år, men der er alligevel 18,2 procent af de 15-17-årige, der bruger nikotinprodukter, som fx vapes eller nikotinposer. De fleste børn og unge i denne gruppe bruger nikotinposer, der i daglig tale oftest kaldes snus.

I 2010 var der omkring 2 procent af børn og unge herhjemme, der brugte røgfrie nikotinprodukter. Da nikotinposerne først er kommet på markedet inden for de seneste år, omfatter tal for røgfri nikotinprodukter indtil 2020 udelukkende snus og/eller tyggetobak. Tal fra 2021 viser, at forbruget af røgfrie nikotinprodukter, inkl. nikotinposer, ligger på 11,4 procent. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at disse prævalenstal kommer fra forskellige undersøgelser, har forskellige aldersgrupper, ligesom der er flere typer af nikotinprodukter på markedet i dag end der var i 2010. 

Stigningen ses både hos drenge og piger og på tværs af demografi og baggrund. Mange udvikler et dagligt eller lejlighedsvist forbrug af nikotin – og flere starter med at bruge nikotinprodukter, selvom de ikke tidligere har røget cigaretter.

Kuffert med nikotinprodukter

Snulle, skive og træstamme – forstår du ikke en snus?

”Jeg kunne godt bruge en daus”, ”må jeg få et puff” eller ”giver du en skive?” Er det sort snak for dig? Så er du ikke den eneste. Nikotinmarkedet er under konstant udvikling, og der kommer jævnligt nye produkter til. Det er svært at få kendskab til de mange produkter og forbruget, fordi omtalen af produkterne sker steder, hvor voksne ikke har adgang.

Unge introduceres i høj grad til produkterne via sociale medier, hvor produkterne omtales i et sprog og i indpakninger, som appellerer til børn og unge. Der kommer hele tiden nye slangudtryk for produkterne – fx puffbar, snus, daus, dus, skive, vape – men disse udtryk er sikkert allerede forældet i dag.

Selvom det er ulovligt at reklamere for tobaks- og nikotinprodukter, er der masser af indhold på sociale medier om forskellige nikotinprodukter til og fra unge.

Nogle børn og unge introduceres til produkterne på skoler, fritidshjem, ungdomsklubber og lokale kiosker, hvor det ofte er andre unge, der står for det ulovlige salg.

 Få mere viden om, hvordan nikotin påvirker helbredet her

Hvad er nikotinprodukter?

Der findes en bred vifte af nikotinprodukter på det danske marked. Fælles for dem alle er, at de er ulovlige at sælge til unge under 18 år. Produkterne udvikles hele tiden, så der løbende kommer nye produkttyper til.

Der er desuden et forbrug af ulovlige produkter, som ikke er godkendt at sælge til voksne i Danmark, men som importeres fra andre lande eller sælges via nettet.

Produkterne kan inddeles i følgende overordnede kategorier:

Fakta om danske unges nikotinforbrug

E cigaret

30,4 procent af de 15-17-årige unge bruger en form for tobaks- eller nikotinprodukt

E cigaret med væske

18,2 procent af de 15-17-årige unge bruger nikotinprodukter, som fx vape eller nikotinposer

Graf, der viser en stigning

Andelen af børn og unge, som hver dag eller regelmæssigt anvender nikotinprodukter er steget fra 2 procent i 2010 til 11,4 procent i 2021

Nikotinposer

Børn og unge anvender primært nikotinposer og vapes, når de bruger nikotinprodukter

Talebobbel

Børn og unge kalder nikotinprodukterne mange forskellige navne som fx snulle, træstamme, skive, puff bar eller daus.