xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny anbefaling skal se på behandling af akutte lænderygsmerter med svage smertestillende præparater

Anbefalingen, som er i høring frem til den 2. december 2024, har undersøgt behandlingen med svage smertestillende præparater med indholdsstofferne paracetamol og NSAID.

15 NOV 2024

I Danmark har vi et højt forbrug af de smertestillende lægemidler paracetamol og NSAID, og salget af dem har været støt stigende de sidste ti år.

85 % af al solgt NSAID til voksne over 18 år i 2023 var på recept udskrevet i primærsektoren. For paracetamol var andelen 89 % samme år. Tilsammen udgjorde det udbetalte regionale tilskud til disse lægemidler næsten 138 mio. kr. i 2023.

Mere end hver femte dansker lever et liv med smerter. Men gennemgangen viser, at der ikke er tilstrækkelig evidens for, at paracetamol og NSAID virker på smerter og funktionsniveau. Derfor er anbefalingen, at man ikke rutinemæssigt skal behandle akutte lænderygsmerter med paracetamol og NSAID.

Al smertestillende medicin bliver formentlig ikke brugt til at lindre kun lænderygsmerter. Men da lænderygsmerter er meget udbredte, vil en betydelig del af de svage smertestillende nok gå til at behandle lænderygsmerter.

Sundhedsstyrelsen har en forhåbning om at de kommende anbefalinger kan bidrage til, at borgere ikke rutinemæssigt bruger paracetamol eller NSAID til akutte lænderygsmerter, men i stedet fortsætter vanlig aktivitet fremfor aflastning. Forhåbningen er samtidig at bidrage til at reducere udskrivelsen af paracetamol og NSAID på recept, så stigningen af forbruget ikke fortsætter yderligere. I stedet bør læger rådgive patienten om at fortsætte daglige gøremål, deltagelse i sociale aktiviteter samt fritidsaktiviteter og vanlig motion.

Sundhedsstyrelsen følger desuden op med en opdateret anbefaling om behandling af akutte lænderygsmerter med opioider senere i år. 

Link til høringsportalen: https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/69356