Rundt om lederne på ældreområdet
Har I flere eller færre ledere på ældreområdet end andre kommuner? Lederne på ældreområdet er blevet kortlagt i en ny analyse som et led i at kvalificere indsatserne i ældrereformen.
Med ældrereformens fokus på frisættelse og selvbestemmelse er der lagt op til nye måder at arbejde på for både medarbejdere og ledere i ældreplejen. Det betyder også, at der sker ændringer i lederrollen hos de ca. 3.000 ledere på det kommunale ældreområde. I det lys er det relevant at se nærmere på lederne i ældreplejen: Hvem er de, og hvad kendetegner dem?
Derfor har Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed nu udarbejdet en analyse for Videnscenter for ældrepleje under overskriften ”Ledere på det kommunale ældreområde”. Analysen bygger på individdata fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL), som er koblet med en række registre fra Danmarks Statistik. Analysen tager udgangspunkt i data fra november 2018 til 2023.
Herunder kan du se nogle af analysens hovedresultater:
Antallet af ledere varierer fra kommune til kommune
Analysen viser, at der i alt var ca. 3.000 ledere på det kommunale ældreområde i 2023. Antallet af ledere er samlet set steget med 11 procent fra 2018 til 2023. I samme periode er antallet af borgere over 65 år steget knap 9 procent. Der er næsten 26 medarbejdere for hver leder på ældreområdet.
Samtidig peger analysen på, at der er stor forskel i antallet af ledere på ældreområdet pr. 1.000 borgere over 65 år på tværs af kommunerne: Fra 1,1 til 3,7 ledere pr. 1.000 borgere over 65 år. Der er også stor forskel på antallet af medarbejdere pr. leder på ældreområdet på tværs af kommunerne.
Hver 3. har været leder på ældreområdet i under to år
En relativt stor andel af lederne på det kommunale ældreområde har ifølge analysen haft et kort sammenhængende ansættelsesforløb som leder. 31 procent af lederne på ældreområdet har haft et sammenhængende ansættelsesforløb som leder på ældreområdet på højest to år, mens lidt over 25 procent har haft et sammenhængende ansættelsesforløb på to til fem år. Knap 44 procent har haft et sammenhængende ansættelsesforløb som leder på ældreområdet på fem år eller mere.
Se, hvor din egen kommune placerer sig
I analysen kan du læse mere om ledernes uddannelsesniveau, antallet af ledere, der stopper i deres stillinger, samt ledernes sygefravær.
I undersøgelsens bilag kan du desuden:
- tjekke, hvor mange ledere din kommune har på ældreområdet sammenlignet med landsgennemsnittet
- se, hvor mange medarbejdere, der er pr. leder i din kommune sammenlignet med landsgennemsnittet
- blive klogere på ledernes uddannelseslængde, aldersgennemsnit og tidligere beskæftigelse i din kommune sammenlignet med landsgennemsnittet.