xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nyredonation

Nyren er det organ, der bliver doneret flest af, og i 2022 fik 164 patienter transplanteret nyrer fra afdøde donorer. Derudover var der 78 patienter, som fik en nyre fra en levende donor. Ved udgangen af 2022 stod 388 danskere på venteliste til en ny nyre.

Det er muligt for raske personer at donere sin ene nyre, mens man lever. De fleste donationer fra levende donorer sker igennem en pårørende til en nyresyg. Tidligere skulle man som donor have et nært forhold til modtager for at kunne donere en nyre, men i dag er det også muligt for en person i en større omgangskreds at donere.

For at øge antallet af nyrer til transplantation er der iværksat indsatser for at øge mulighederne for donation af nyrer fra levende donorer, såsom et nyreudvekslingsprogram i de nordiske lande samt muligheden for anonym nyredonation.

Sundhedsstyrelsen har lavet en afdækning af nyretransplantationsområdet. Den ser på de udfordringer, der er på området. Desuden beskriver den de initiativer, som er indført både nationalt og regionalt for at styrke organdonationsområdet generelt.


Læs rapporten

Opdateret 03 JUL 2023