xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hjælp til rygestop

Du har størst chance for at blive røgfri, hvis du får hjælp til at stoppe med at ryge. Der er mange måder og steder, hvor du kan få støtte i forbindelse med dit rygestop.

Undersøgelser viser, at 20-30 % bliver røgfri, hvis de får hjælp i forbindelse med deres rygestop. Derimod har kun 4 % succes med deres rygestop, hvis de ikke modtager nogen form for hjælp.

Det anbefales at kombinere flere metoder og værktøjer, for eksempel rygestopkursus og brug af medicinske hjælpemidler.

Rådgivning og forløb

Der findes mange måder at få hjælp til rygestoppet. Du kan få telefonrådgivning, forskellige former for onlinehjælp, og du kan få et rygestopforløb gennem din kommune. Forløbet ledes af en uddannet rygestoprådgiver.

Der er evidens og dokumentation for effekt af forebyggende samtaler vedrørende rygning både i form af korte råd, kortere rådgivende samtaler samt længere forløb, som den danske standard for rygestopkurser, der udbydes af de fleste kommuner. Effekten stiger med længere forløb op til 4 møder over mindst en måned efter rygestopdagen.

Få mere viden om rygestop og forskellige rådgivningsmuligheder her: 

Pjece: Rygestopguide

 

Pjece: Den lille rygestopguide

Pjece: Hold vægten efter dit rygestop

Stoplinien: Gratis national telefonrådgivning og overblik over kommunale rygestopforløb

E-kvit: Digitalt stopprogram

Xhale: Rygestophjælp til unge under 25 år

Rygestop til borgere med psykiske lidelser

Ca. 3 ud af 4 personer med psykiske lidelser ønsker at blive røgfri, hvilket er lige så hyppigt som i den generelle befolkning. Det kan være svært at stoppe med at ryge – uanset om du har en psykisk lidelse eller ej. Men det kan lade sig gøre med den rette hjælp og støtte.

Visse psykofarmaka omsættes markant hurtigere i kroppen, hvis man ryger, og rygestop kan derfor medføre, at koncentrationen af psykofarmaka i kroppen stiger til niveauer, der kan give kraftige bivirkninger. Hvis du vil stoppe med at ryge, skal du derfor kontakte den læge, der behandler dig, så lægen kan vurdere, om dosis af din medicin skal nedjusteres sideløbende med dit rygestop.

Du, din læge og dine pårørende kan få mere viden om rygestop og psykiatri her:

Folder: De fleste med en psykisk lidelse ønsker at blive røgfri – gælder det også dig?

Nikotinpræparater

Der findes forskellige typer rygestopmedicin, der kan mindske kroppens abstinenssymptomer og gøre det lettere at stoppe med at ryge, og som er godkendt til dette.

Læs mere om rygestopmedicin her

Alternativ behandling

Der findes en række alternative metoder i forbindelse med rygestop. De mest populære er hypnose og akupunktur. Man kan møde mennesker, som fortæller, at hypnose eller akupunktur har hjulpet dem i forbindelse med deres rygestop. Det er væsentligt at pointere, at metoderne ikke er tilstrækkeligt videnskabeligt dokumenteret til, at Sundhedsstyrelsen kan anbefale disse metoder.

Opdateret 15 SEP 2023