xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Danskerne anser overvægt som et komplekst fænomen

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Nationalt Center for Overvægt, Diabetesforeningen og Hjerteforeningen viser, at folk mangler viden om sammenhængen mellem overvægt og sygdomme. Samtidig er danskerne generelt opmærksomme på, hvordan man omtaler personer med overvægt.

22 NOV 2023

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 5.220 personer på 18 år eller derover i Danmark, spørger om blandt andet til kendskabet til sammenhængen mellem overvægt og sygdom, fordomme om dem, der lever med overvægt, og syn på egen vægt.

Svær overvægt øger risikoen for en lang række tilstande og sygdomme, som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og flere former for kræft, eksempelvis kræft i spiserør, tyk- og endetarm. Det er ikke alle, der kender til denne sammenhæng, og kendskabet til sammenhængen mellem overvægt og henholdsvis type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft er faldet, sammenlignet med tidligere undersøgelser.

Samtidig er andelen af danskere, der angiver, at overvægt øger risikoen for trivselsmæssige udfordringer steget, sammenlignet med de tidligere undersøgelser: 7 ud af 10 angiver, at overvægt øger risikoen for nedsat trivsel og livskvalitet (70 %) mod 6 ud af 10 i 2021 (63 %), mens over halvdelen nævner depression og andre psykosociale udfordringer (54 %) mod 4 ud af 10 i 2021 (43 %).

Undersøgelsen viser desuden, at 3 ud af 4 (75 %) ikke mener, at det er i orden at lave sjov med dem, der lever med overvægt, og lidt over halvdelen mener, at det ikke er i orden at bruge ordet ”fed” om dem, der lever med overvægt (53 %).

”Det er vigtigt at have fokus på vægtstigmatisering. Det gælder både i sprogbrug, de billeder vi bruger, og hvordan vi møder børn og voksne, der lever med overvægt. Det er vigtigt, at man ser det hele menneske og ikke alene fokuserer på vægten,” siger chefkonsulent Tatjana Hejgaard.

Langt størstedelen at de danskere, der har deltaget i undersøgelsen, mener, at både gener, adfærd og strukturelle forhold i samfundet spiller en rolle i udviklingen af overvægt. Undersøgelsen peger dermed på, at mange danskere anser overvægt som det komplekse fænomen, det er.

”Undersøgelsen tyder på, at der er stor forståelse for, at det er meget komplekst at forebygge overvægt, og at det ikke er et område, der kan ændres med et enkelt snuptag – der er ingen nemme løsninger. Det er både et individuelt og et samfundsansvar at forebygge overvægt, og det kan heldigvis også ses af svarene,” siger chefkonsulent Tatjana Hejgaard. 

Rapporten Danskernes viden om og holdninger til overvægt og sundhed 2023

Kort om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Public for Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Nationalt Center for Overvægt, Diabetesforeningen og Hjerteforeningen. Data blev indsamlet i perioden 8.-23. marts 2023. I alt indgår svar fra 5.220 danskere på 18 år eller derover. Undersøgelsen er nationalt repræsentativt på køn, alder, region og uddannelse.

 

Respondenterne er blandt andet blevet bedt om at angive, hvor enige eller uenige de er med, at 15 forskellige strukturelle forebyggelsestiltag er en god idé, for at gøre det lettere for danskerne at leve sundere.

 

Det er tredje gang, at undersøgelsen bliver gennemført. De to tidligere undersøgelser er fra 2019 og 2021.