Spiseklub giver ældre mænd socialt samvær og netværk i Viborg
I Viborg Kommune har to frivillige etableret en spiseklub for ældre mænd over 70 år. Spiseklubben mødes en gang om måneden til et traditionelt dansk måltid, og fællesskabet styrker mændenes netværk og livskvalitet i hverdagen.
I Møldrup og omegn i Viborg Kommune har to frivillige i 2016 startet en spiseklub for ældre mænd. Baggrunden var, at de frivillige havde oplevet, at målgruppen af ældre mænd ofte bliver overset og havde problematikker med ensomhed. De frivillige har gode erfaringer med at rekruttere denne målgruppe, der ellers ofte kan have modstand mod at deltage i sociale aktiviteter.
Spiseklubben foregår i et medborgerhus sidste tirsdag i hver måned fra kl. 18-21. Omkring 14 ældre mænd mødes hver gang til fællesspisning af et traditionelt dansk måltid. Der er brugerbetaling på 70 kr. for en varm ret samt kaffe og småkager. De frivillige tilbyder at hente og bringe borgere, hvis de har problemer med selv at komme til og fra spiseklubben.
Se kommunens beskrivelse af tiltaget
Fire trin er vigtige, når de frivillige afholder spiseklub
Frivillige henter maden og dækker bordet pænt
Én af de frivillige henter maden fra det lokale cafeteria i Møldrup. Det kan fx være forloren hare med kartofler og brun sovs eller frikadeller med stuvet hvidkål. De frivillige anretter maden på fade og dækker bordet med dug, stearinlys, servietter og blomster fra egen have. Der gøres noget ekstra ud af bordopdækningen, så deltagerne føler oplever, at det er en særlig aften. Hvis nogle deltagere har særlige ønsker til mad, forsøger de frivillige at tage højde for det til næste spiseklub.
Frivillige tilbyder kørsel til og fra spiseklubben
Flere af de ældre mænd har udfordringer med fx gangbesvær eller synsnedsættelse. Det kan være en hæmsko for at tage hen til spiseklubben, og én af de frivillige tilbyder derfor at hente borgerne i deres eget hjem og fragte dem hjem igen efter spiseklubben. Typisk vil tre-fire mænd gerne hentes, hvilket tager omkring en time i alt.
Deltagerne ankommer og går til bordet
De to frivillige tager imod deltagerne kl. 18, hvor de hilser på hver enkelt deltager. Den personlige kontakt gør, ifølge de frivillige, at deltagerne føler sig set og velkomne. Deltagerne sætter sig omkring det opdækkede bord, hvor de forsyner sig fra fadene. Deltagerne kan få hjælp af de frivillige, hvis der er behov for dette. Det er muligt at købe øl/sodavand til 5 kr. Efter middagen serveres der kaffe og småkager.
Aftenen går med, at deltagerne spiser, hygger sig og snakker sammen. Deltagerne taler typisk om, hvordan det går, hvad der foregår i lokalsamfundet og deler minder og historier. Sommetider synger de også sange.
Frivillige skaber uformel stemning uden faste aktiviteter og regler
De frivillige forsøger at skabe uformelle rammer, hvor der kun er få faste aktiviteter og regler. Ifølge de frivillige er det en aften på borgernes præmisser, hvor samværet og snakken er i fokus, da det er vigtigt for, at mændene har lyst til at deltage. Spiseklubben har derfor kun få planlagte begivenheder som fx en årlig julefrokost, sommergrill og fødselsdagsfejring af spiseklubben.