xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvis du får symptomer på covid-19 eller anden luftvejs­infektion

Hvis du har symptomer på luftvejsinfektion og føler dig syg, anbefales du at blive hjemme, til du er rask igen.

Du skal kun blive testet, hvis der er en særlig sundhedsfaglig grund til det.

Det kan være, hvis du har symptomer på luftvejsinfektion og føler dig syg, og du samtidig er 65 år eller ældre, er gravid, eller har kroniske sygdomme eller tilstande, der giver øget risiko for alvorligt forløb med covid-19.

I de tilfælde kan du være i målgruppen for tidlig behandling for covid-19.

Tal med din læge hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør testes, eller hvis du er bekymret.

Læs om

1. Hvad er de typiske symptomer på covid-19?

Symptomer på covid-19 er fx feber, tør hoste, hovedpine, muskelsmerter, ondt i halsen, kvalme, træthed, stoppet næse, løbenæse og tab af smags- og/eller lugtesans.

Disse symptomer kan også skyldes andre smitsomme sygdomme, fx influenza eller lungebetændelse. Særligt sårbare ældre kan derudover opleve hurtige funktionstab og at blive konfuse. 

Det er som regel ikke muligt at skelne disse sygdomme fra hinanden uden en test.

Symptomerne på covid-19 kan variere fra person til person, og man får ikke nødvendigvis alle symptomer.

 

2. Hvad anbefales du at gøre hvis du har symptomer på covid-19 eller anden luftvejsinfektion?

Hvis du får symptomer på luftvejsinfektion, fx feber, hoste eller ondt i halsen og føler dig syg, anbefales du at blive hjemme, til du er rask igen. Hvis du har lette symptomer, eksempelvis løbenæse, kriller i halsen, enkelte host mv., men ellers ikke føler dig syg, behøver du ikke at blive hjemme eller blive testet.

Hvis du er så syg, at du har brug for at tale med en læge, eller dine symptomer bekymrer dig, bør du ringe til din egen læge eller vagtlæge/1813.

Hvis du har symptomer, kan du stadig møde op hos din læge eller andre steder i sundhedsvæsenet. Du anbefales at have mundbind på i venteværelset, og hvis du tager offentlig transport.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver testet for covid-19, hvis du får symptomer på luftvejsinfektion og samtidig er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19. Hvis du tester positiv, kan du være i målgruppen for tidlig tabletbehandling mod covid-19. Du kan tage en selvtest eller kontakte din læge.

Hvis du er i øget risiko, og din test er positiv for covid-19, bør du kontakte din egen læge hurtigst muligt, da det er din læge, der vurderer, om du kan få tidlig behandling mod covid-19.

Husk, at symptomerne også kan skyldes andre smitsomme sygdomme, fx influenza eller lungebetændelse. Selvom testen ikke er positiv for covid-19, kan du derfor stadig have behov for behandling, og du skal blive hjemme indtil du er rask.

Læs mere om, hvad du anbefales at gøre, hvis du er i øget risiko for at alvorligt forløb med covid-19:

Personer i øget risiko

Hvornår anbefales test

Læs mere om tidlig behandling:

Tidlig behandling

3. Hvornår anbefales du at kontakte din læge?

Du anbefales at ringe til din læge eller vagtlæge/1813:

  • Hvis du føler dig så syg, at du gerne vil tale med en læge
  • Hvis du er bekymret eller i tvivl
  • Hvis du har symptomer på covid-19 og er testet positiv, og du kan være i målgruppen for tidlig behandling 
  • Hvis du har symptomer på covid-19 og kan være i målgruppen for tidlig behandling, men ikke har mulighed for selv at tage en test.
Afhængigt af hvad lægen vurderer, der er behov for, kan du enten tale med lægen over telefon, video eller i konsultationen. Snak med din læge om, hvad der kan lade sig gøre.
Opdateret 04 JAN 2023