Temaside: Borgerinddragelse ved mad og måltider
Initiativer med fokus på borgerinddragelse styrker borgerens værdighed, identitet og medbestemmelse i hverdagen. Måltider er nemlig en vigtig del af vores identitet. Det giver derfor rigtig god mening at fokusere på inddragelse af de mennesker, der skal spise den mad, der serveres. For når ønsker til mad og måltider høres og imødekommes oplever vi i højere grad at blive anerkendt og set som den vi er. Og så kan indflydelse, stor som lille, ganske enkelt være med til at fremme appetitten. Det er særligt vigtigt blandt ældre, hvor appetitten ofte kan være udfordret.
At spørge kan gøre en verden til forskel
At inddrage borgerne handler ikke kun om at give dem mulighed for at vælge. Det handler i høj grad også om overhovedet at blive spurgt om, hvad man synes, oplever, foretrækker og er vant til. Når vi giver borgeren en stemme i forhold til at beslutte hvad, hvornår og under hvilke forhold han eller hun foretrækker at spise, kan vi være med til at gøre det muligt at holde fast i livslange vaner og fremme oplevelsen af individualitet og selv- og medbestemmelse. Også selv om man ikke længere er herre i eget køkken eller den der skriver indkøbslisten.
Du kan for eksempel spørge
- Hvad plejer du at drikke til din morgenmad/frokost/aftensmad?
- Hvilken slags syltevarer kan du bedst lide?
- Er du mest til kage eller en ostemad?
- Hvad er din yndlingsfrugt?
- Er det stadig en franskbrødsmad du helst vil have til morgenmad eller har du lyst til noget andet i dag?
- Smager kaffen bedst i et krus eller i en kop med underkop?
- Hvordan plejer du at dække op til måltiderne?
Det er ikke sikkert, at alt kan eller skal imødekommes. Men ved at spørge viser vi, at borgerens vaner og præferencer betyder noget. Også selv om maden nu spises på et plejehjem eller leveres af madservice.
Cases der kan inspirere til arbejdet med borgerinddragelse
At arbejde med borgerinddragelse kan gøres på forskellige måder og niveauer. I mange af landets kommuner findes der gode eksempler på, hvordan man på forskellig vis kan arbejde med at fremme borgerinddragelsen, når det handler om mad og måltider i ældreplejen. Her har vi samlet et overblik over forskellige idéer og initiativer, som både illustrerer hvordan man kan give magten over måltidet tilbage til borgeren, hvordan de kan have indflydelse gennem evaluering, og hvordan man kan arbejde med at implementere tiltag der fanger individuelle præferencer - læs mere om hvordan de enkelte kommuner konkret har arbejdet ved at klikke på eksemplet.
- Mange ældre har været vant til at invitere familie og bekendte til spisning. Det kan derfor være en af de ting man kan savne rigtig meget når man fx flytter på plejehjem. At give de ældre mulighed for at planlægge, invitere eller være vært for at måltid kan derfor være rigtig meningsfuldt. Se for eksempel hvordan Sillerup Plejekollegium i Haderslev har skabt Hotel Sillerup eller hvordan Bækmarksbro Pleje- og Daghjem i Lemvig afholder Månedlig Fællesspisning eller hvordan Kastanjehaven Plejecenter i Frederiksberg Kommune har Aftensmadsklubber.
- Når man spiser mange sammen kan det være svært at ramme alles præferencer til hvert måltid. Men det kan give god mening at gøre plads til at alle på udvalgte tidspunkter får mulighed for at være med til at bestemme hvad der skal være på tallerkenen. Se for eksempel hvordan Solhavecenteret i Faxe Kommune arbejder med konceptet Månedens kok, eller hvordan Plejehjemmet Salem i Gentofte arrangerer Madrejser inspireret af borgernes ferieminder.
- Ofte er det plejepersonalet som forestår opstartssamtale og indflytning. Det kan dog være en rigtig god ide at inddrage en køkken- eller madansvarlig helt fra start. På den måde kommer de rigtige fagligheder i spil, og der bliver sat fokus på den ældres ønsker og vaner for mad og måltider. Se for eksempel hvordan en køkkenleder på Hørup Plejecenter i Sønderborg afholder en personlig opstartssamtale med beboerne. Hør også køkkenlederen selv fortælle mere om indsatsen på dette Webinar: Forebyg uplanlagt vægttab hos svage ældre.
- For at sikre madglæde og gode madoplevelser kan det være en god idé at lade borgerne have et talerør til de der laver maden. På den måde sikrer vi, at der er mulighed for at give ris, ros og forslag til forbedringer. Se for eksempel hvordan Køkken Ballerup to gange årligt inviterer til Måltidsråd på kommunens plejecentre, eller hvordan borgere i Hillerød, Allerød, Albertslund, Halsnæs og Frederikssund Kommune tager del i et Smagspanel, der prøvesmager retter fra madservice.
- Borgere som fortsat bor i eget hjem kan have stor glæde af at have frihed til at vælge den mad de har allermest lyst til at spise. Se for eksempel hvordan hjemmeboende borgere i Odense Kommune selv kan vælge og bestille deres mad gennem Min Menu.
- For at arbejde mere målrettet med borgerinddragelse ved mad og måltider, kan det være en hjælp at pege på nogen, der kan planlægge hvordan det bedst gøres. Se for eksempel hvordan en Arbejdsgruppe i Hjørring Kommune har udarbejdet anbefalinger til, hvordan kommunens 13 ældrecentre kan inddrage beboerne mere i og omkring måltiderne.
Film om borgerinddragelse ved mad og måltider
Her er en film om hvordan I som medarbejdere kan være med til at fremme borgerinddragelsen ved mad og måltider. Se den for eksempel med en kollega og snak videre om hvordan I hos jer kan arbejde videre med at styrke borgerinddragelsen.
Vil I arbejde videre med borgerinddragelse ved mad og måltider?
- Hvad fungerer godt hos jer i forhold til at inddrage borgerne når det gælder mad og måltider?
- Er der nogle af eksemplerne som I kan bruge i jeres hverdag?
- Vil I gerne være bedre til at inddrage borgerne? Hvad har I brug for at gøre og hvad kunne næste skridt være?
Her kan du læse mere om borgerinddragelse ved mad og måltider
Idekatalog: Ideer til gode måltider i plejeboliger og ældres eget hjem
National handlingsplan for måltider og ernæring til ældre i hjemmeplejen og plejeboligen