Gode råd til at tage snakken om organdonation
Organdonation er dit eget valg. Men det er vigtigt at tage snakken med dine nærmeste og fortælle dem, hvad du har besluttet eller fortælle dem om din holdning.
Der er meget, man skal forholde sig til og mange beslutninger der skal træffes, hvis man som pårørende skal tage stilling til organdonation hos en af sine nærmeste. Derfor kan være en stor lettelse for dine nærmeste at kende til din holdning på forhånd.
Hvis du ikke har registreret din holdning til organdonation skriftligt eller har fortalt dine nærmeste om din holdning, er det nemlig dine pårørende, der skal træffe beslutningen for dig i en i forvejen svær situation.
Snak om din tvivl
Mere end en halv million danskere er i tvivl om, de vil donere deres organer. Tvivlen handler i høj grad om følelser. Nogle synes, at det er ubehageligt at tænke på deres egen død. Andre er bange for at miste kontrol over kroppen, hvis de tager stilling til organdonation. Flere har også religiøse overvejelser om at donere organer. Det er vigtigt at tale med din familie om.
Samtalen er vigtig
En samtale om organdonation handler jo om liv og død, og hvad du har af tanker om, hvad der skal ske efter døden. Måske skal der flere samtaler til. Det kan nemlig være svært for mange at tale om og tage stilling til, hvad der skal ske efter ens død.
Du kan finde inspiration, film, spil og redskaber til at tage snakken om organdonation her:
Se filmen: "Sådan tager du stilling"
4 gode råd til snakken
- Tag snakken om organdonation, også selv om du ikke er helt afklaret
- Vær undersøgende overfor det, du er i tvivl om
- Giv dig god tid til at tage snakken med dine nærmeste. Måske skal der flere samtaler til.
- Snak også om det, der kan være svært eller ubehageligt at forholde sig til