xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vejledning om behandling med psykofarmaka af voksne med psykiske lidelser og adfærdsforstyrrelser

Relevant for almen praksis

Formål

Vejledningen beskriver de overordnede rammer og præciserer kravene ved behandling med psykofarmaka af voksne med psykiske lidelser og adfærdsforstyrrelser. Dette for at fremme kvaliteten i behandlingen og øge patientsikkerheden. For visse lægemidler til bestemte indikationer gælder, at behandling er en opgave for en læge ansat i psykiatrien eller en læge med særlige kompetencer. Vejledningen henvender sig til alle læger, men det er hensigten, at både patientorganisationer, borgere, planlæggere m.fl. skal kunne bruge vejledningen til at orientere sig i de overordnede rammer for ordination og opfølgning af behandlingen.

Sundhedsstyrelsens Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18 år med psykotiske lidelser og Vejledning om behandling af voksne med antidepressive lægemidler fra 2014 er ikke længere gældende.

Generelt

Vejledningen beskriver forhold relateret til ordination af en lang række psykofarmaka, bl.a. at opstart af behandling af psykiske lidelser og adfærdsforstyrrelser med en række psykofarmaka er en opgave for en læge ansat i psykiatrien eller en læge med særlige kompetencer. Vejledningen beskriver ikke rammerne for udredning og diagnosticering.

Vejledningen beskriver også rammerne for overgange mellem sektorer eller andre situationer, hvor behandlingsansvaret overgives. Læger skal løbende monitorere bivirkninger og effekt, og vurdere forholdet herimellem. De er derudover ansvarlige for at forventningsafstemme og lave klare aftaler med patienten om opfølgning på behandling evt. med inddragelse af relevante parter, fx plejepersonale eller pårørende, under samtykke fra patienten. Læger skal, når det er relevant, motivere og tilbyde patienten hjælp til at aftrappe behandlingen.

Før opstart af behandling med psykofarmaka skal lægen i samarbejde med patienten altid grundigt vurdere, om der bør iværksættes ikke-medikamentel behandling, herunder type, omfang, varighed m.v. Vurderingen må ikke forsinke nødvendig medikamentel behandling. Ved opstart af behandling med psykofarmaka bør denne suppleres af relevant ikke-medikamentel behandling og tiltag, fx samtaleterapi, livsstilsinterventioner og psykosocial indsats.

Specifikt

Vejledningen beskriver specifikke forhold vedrørende:

  • Antipsykotiske lægemidler
  • Antidepressive lægemidler
  • Litium
  • Midler til behandling af hyperkinetiske forstyrrelser
  • Benzodiazepiner
  • Antiepileptika
  • Sederende antihistaminer
  • Behandling af skrøbelige ældre, samt gravide, ammende og patienter med graviditetsønske

Der omtales særlige overvejelser og monitoreringskrav, som ordinerende læge skal gøre i forbindelse med ordination af lægemidler fra de forskellige lægemiddelgrupper.

Læs hele vejledningen på Retsinformation her

Link til høringsportalen her

Se ofte stillede spørgsmål om vejledningen her

Opdateret 17 SEP 2024