xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Forebyg antibiotikaresistens

Som borger kan du være med til at forebygge antibiotikaresistens ved kun at tage antibiotika, når det er nødvendigt.

Antibiotika virker ikke mod for eksempel forkølelse, influenza og andre virusinfektioner. Der er risiko for, at nogle af de bakterier vi har i kroppen, kan blive modstandsdygtige (resistente) overfor antibiotika, hvilket kan betyde, at det fremover bliver svært at få bugt med en ny infektion. Resistente bakterier kan spredes til andre mennesker og give infektioner, der kan være svære at behandle.

Vi skal gemme antibiotika til de situationer, hvor det virker – så virker det nemlig også, når vi får brug for det. Som borger kan du være med til at forebygge resistens mod antibiotika ved at udvise omtanke og begrænse din brug af antibiotika til sygdomme, hvor det er nødvendigt.

Virus eller bakterie?

De fleste infektioner skyldes virus og ikke bakterier. Det gælder eksempelvis, når du er forkølet eller har influenza. Antibiotika virker ikke på virus. Det lindrer ikke smerterne og gør dig ikke hurtigere rask.

En let infektion med bakterier kan kroppen selv klare. Det kan for eksempel være en let mellemørebetændelse eller mild halsbetændelse. Her vil antibiotika kun sjældent gøre dig hurtigere rask. Det lindrer ikke smerterne, og du vil ofte opleve flere bivirkninger end virkning.

Hvis du er alvorligt syg af en bakterieinfektion, har du brug for antibiotika. Det er en effektiv og hurtig hjælp til at bekæmpe infektionen. Spørg din læge, hvornår og hvor længe du skal tage antibiotika.

Læs mere om brug af antibiotika

Læs mere om multiresistente bakterier

Om Antibiotika eller ej?

Hjemmesiden Antibiotikaellerej.dk sætter fokus på vores forbrug af antibiotika og medvirker til at skabe større bevidsthed om, hvornår det er hensigtsmæssigt at få antibiotika.

Bag hjemmesiden står blandt andet Dansk Selskab for Almen Medicin, Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen, Danske Regioner, Danmarks Apotekerforening, Lægemiddelstyrelsen, Kommunernes Landsforening, FOA og Statens Serum Institut. 

antibiotikaellerej.dk

Opdateret 15 SEP 2023