Om radon
Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden. Herfra siver den ind i bl.a. boliger, hvilket øger risikoen for lungekræft. Det er dog i de fleste tilfælde nemt selv at nedbringe radonniveauet i din bolig.
Radon kan ikke ses, lugtes eller smages. For høj koncentration af radon i fx boliger kan dog indebære en sundhedsrisiko for mennesker. Radon øger risikoen for lungekræft, og risikoen er størst, hvis man også er ryger. Ifølge WHO er radon den næstvigtigste medvirkende årsag til lungekræft, efter aktiv rygning.
I Danmark anslås det, at radon i boliger er en medvirkende årsag til omkring 9 pct. af alle nye tilfælde af lungekræft, det vil sige omkring 300 tilfælde om året. I de fleste radonrelaterede kræfttilfælde er de ramte rygere. Risikoen ved udsættelse for radon er cirka 25 gange større for rygere end for personer, som aldrig har røget, men der er også en risiko for ikke-rygere.
Jo længere tid en person opholder sig i et hus, der indeholder radon, og jo mere radon der er i luften, desto større er risikoen for at udvikle lungekræft. Det tager lang tid – typisk 10 til 40 år – fra påvirkningen er begyndt, til lungekræften måske en dag konstateres.
Udgivelser om radon
Mere om radon
GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland
- Jordartskort, ArcGIS.com
Geodatastyrelsen, gst.dk
Energistyrelsen, ens.dk
- Bygningsreglementet § 331-333, forureninger fra undergrunden, § 332: Indstrømning af radon
radonguiden.dk (Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen)
SBi, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, sbi.dk
- SBi-anvisning 230, Anvisning om Bygningsreglement 2010, pkt. 6 Indeklima, se pkt. 6.3.3.2. Radon
- SBi-anvisning 233, Radonsikring af nye bygninger