xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sundhedsstyrelsen inviterer til webinar om ungdomsenheder

På webinaret fortæller kommuner om deres erfaringer med at starte et sted, hvor unge kan få rådgivning om seksuel og mental sundhed.

22 OKT 2024

To kommunale projekter i Hvidovre og på Bornholm og et tværkommunalt projekt i Varde og Esbjerg Kommuner har mellem 2022 og 2024 fået penge til at etablere ungdomsenheder, hvor børn og unge kan søge støtte og rådgivning om seksuel og mental sundhed. Projekterne har været støttet af politisk afsatte puljemidler, som Sundhedsstyrelsen har udmøntet.

Inspirationen er kommet fra Sverige, hvor de årligt får besøg af over 200.000 unge i deres ungdomsenheder. Danmark har igennem en årrække haft lignende modtagelser i enkelte kommuner og nu har en pulje fra Sundhedsstyrelsen muliggjort yderligere to års erfaringer i Danmark. På webinaret vil medarbejdere fra de tre projekter dele ud af de erfaringer, de har fået.

Projekterne har i løbet af de to år haft en række tilbud, hvor børn og unge kan komme forbi efter eget ønske. Cirka 1.500 børn og unge i alderen 12-25 år har benyttet sig af tilbuddene fra september 2023 til i dag. Mere end 815 unge har modtaget gratis prævention, og 525 unge er blevet testet for sexsygdomme.

Midtvejsevalueringen viser, at tilbuddet bl.a. bliver brugt af børn og unge, der ellers ikke ville have søgt hjælp eller rådgivning.

”De tre projekter viser, at de lokale tilbud til børn og unge har haft god appel til unge. De er nemme at opsøge, og de kan få svar på de spørgsmål, de går og tumler med i hverdagen om deres seksuelle og mentale sundhed. Vi ved, at de to emner ofte hænger sammen for børn og unge og kan handle om de forandringer, der sker med deres krop, grænser i forhold til kærester og seksuelle relationer, og om de ligner de andre, som de sammenligner sig med”, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Liv Lyngå von Folsach.

Projekterne har fået en overordnet ramme for, hvordan ungdomsenhederne skal se ud, men der er samtidig givet mulighed for, at man lokalt kan udforme dem på forskellige måder.

”Projekterne har samlet en meget bred vifte af erfaringer, fordi de tre projekter har været meget forskellige, både i opbygning og i indhold. Det betyder også, at de opnående erfaringer vil være relevante og kan give inspiration til mange, der arbejder med mental sundhed, og med at forebygge sexsygdomme og uønsket graviditet. Derfor håber vi, at rigtig mange vil være med på webinaret” siger Liv Lyngå von Folsach.

Målgruppen for webinaret er kommuner, regioner og NGO’ere med interesse for unges seksuelle sundhed og trivsel.

Læs mere om Ungdomsenheder

Læs mere om puljen

Praktisk info

Webinaret afholdes den 12. november 2024 kl. 11.00-12.00

Det er gratis at deltage, men du skal tilmelde dig for at blive logget ind i det virtuelle mødelokale.

Du kan tilmelde dig webinaret her