xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Rygning er årsag til hvert fjerde hjerte-kar-tilfælde

I dag er det WHO World No Tobacco Day. I år er der både internationalt og nationalt fokus på sammenhængen mellem rygning og risikoen for at få en hjerte-kar sygdom. Målet er, at flere rygere bliver opmærksomme på sammenhængen.

31 MAJ 2018

I dag er det WHO World No Tobacco Day. I år er der både internationalt og nationalt fokus på sammenhængen mellem rygning og risikoen for at få en hjerte-kar sygdom. Målet er, at flere rygere bliver opmærksomme på sammenhængen.

”Det er alment kendt, at rygning øger ens risiko for at få kræft betydeligt, særligt lungekræft. Men langt færre er nok opmærksomme på, at rygning også er en primær årsag til hjerte-kar-sygdomme eller til at få en blodprop i hjernen. Rygning og passiv rygning har stor indflydelse på dit hjertes sundhed”, siger fuldmægtig Hanne Vibjerg, Sundhedsstyrelsen 

Hver fjerde dansker dør i dag af en hjerte-kar-sygdom, og et ud af fire hjerte-kar-tilfælde kan relateres til rygning. 

”Man vil jo umiddelbart forvente, at risikoen for at udvikle en sygdom er ti gange så høj hos rygere, der ryger 10 cigaretter, som hos personer der ryger 1 cigaret dagligt. Men det er ikke tilfældet, når vi ser på risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom eller blodprop i hjernen. Risikoen forbundet med at ryge én cigaret hver dag betyder en stigning i risiko på 65 procent sammenlignet med en, som aldrig har røget. Derfor kan man ikke sige, at der er et ”sikkert” niveau”, siger Hanne Vibjerg. 

Ifølge Hjerteforeningen lever 469.000 personer som hjertepatienter i Danmark, og stadig flere overlever og lever med en hjerte-kar-sygdom herhjemme. Dette er alt sammen positivt. Men at leve med sygdom kan præge ens livskvalitet , og kan gøre det i mange år. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bruger de muligheder, der er for at få hjælp til sit rygestop, for eksempel ved at tilmelde sig et rygestop i kommunen eller ved at ringe til Stoplinien. At få professionel støtte øger sandsynligheden for at blive eksryger.

”Det bedste er, at der er hurtig og positiv effekt ved et rygestop, uanset hvor længe man har røget. Det er godt for hjertet praktisk talt med det samme, efter at man er stoppet. Også selvom det kan føles helt anderledes i starten. På den lidt længere bane, dvs. efter 1-2 år, er risikoen for at få en blodprop halveret, og efter 10-15 år er risikoen for at få en blodprop den samme, som hos en person, der aldrig har røget,” siger Hanne Vibjerg.

Se udmeldingen: Pas på dit hjerte og sig nej til tobakken, skrevet af Søren Brostrøm, Direktør, Sundhedsstyrelsen, Anne Kaltoft, kommende direktør, Hjerteforeningen og Morten Grønbæk, Direktør, Statens Institut for Folkesundhed

Se gevinster for sundheden ved et rygestop på Sundhedsstyrelsen hjemmeside

Information på WHOs hjemmeside om World No Tobacco Day