xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Information om screening

27 AUG 2013

Sundhedsstyrelsen har revideret en pjece, så den beskriver de nye anbefalinger om livmoderhalskræft. Pjecen er til kvinder, der får tilbud om en undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen.

Pjecen beskriver undersøgelsernes fordele og ulemper, risikoen for falsk positive og falsk negative svar, samt mulighederne for behandling i tilfælde af sygdom. Informationen skal hjælpe kvinder med at tage stilling til screeningstilbudet på et informeret grundlag.

Ændring i screeningsprogrammet

Screening for livmoderhalskræft er et tilbud til kvinder om at få foretaget undersøgelse af celler fra livmoderhalsen i alderen 23-49 år hvert 3. år. I alderen 50-64 år er der tilbud om screening hvert 5. år. Undersøgelsen giver mulighed for at opdage celleforandringer i et tidligt stadie, og derfor er der mulighed for behandling, før forstadiet eventuelt udvikler sig til egentlig kræft.

Celleprøver fra kvinder fra 23-59 år undersøges som tidligere ved mikroskopi. Som noget nyt bliver celleprøver fra kvinder i alderen 60-64 år primært undersøgt for humant papillomavirus (HPV). Hvis der ikke er HPV i celleprøven, er der kun en meget lille risiko for, at kvinder i denne aldersgruppe vil udvikle livmoderhalskræft. Hvis der ikke bliver påvist HPV hos en 60-64-årig kvinde, udgår hun derfor af screeningsprogrammet.

Links

Pjece om screening for livmoderhalskræft (2013)

Udover pjecen om livmoderhalskræft er Sundhedsstyrelsens pjece om brystkræftscreening ved mammografi blevet revideret.

I efteråret 2013 er der desuden planlagt yderligere en pjece om screening for tyk- og endetarmskræft.